Genel

Pırlanta ve Zirkon Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Yazımıza başlamadan önce pırlantanın zirkondan çok daha pahalı ve değerli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Görünüş ve parlaklık olarak ne kadar birbirine benzer görünse de yakından incelendiğinde pırlantanın her zaman bir farkı olacaktır.

Pırlantanın bu kadar değerli oluşu neredeyse milyonlarca yıl içinde oluşması ve bazılarının da neredeyse eşsiz madenler olmasından kaynaklanmaktadır. Nadir bir taş olan pırlanta geçmişten günümüze değerinden hiçbir şey kaybetmemiş, bir gösteri ve zenginlik temsilini de beraberinde getirmiştir.

Zirkon mu Pırlanta mı?

Zirkon taş pırlanta ile görünüşü ile pek rekabet edemese de fiyatı ile pırlantaya göre çokça makul ve uygun olduğu için özellikle günümüz takılarında çokça tercih edilen bir taş haline gelmiştir. Parlak olması ve uygun fiyatlı olması zirkon taşının kullanımını da artırmıştır.

Gerçek pırlanta uzmanları zirkon ve pırlanta arasındaki farkı hemen anlayabilmektedir. Ancak çok dikkatli alıcıların fark edeceği bazı farklılıklar vardır. Bunlar taşın ışığı geçirmesi, rengi, kesimi gibi özelliklerle anlaşılmaktadır.

Bir yüzüğün zirkon mu ya da pırlanta mı olduğunu anlamak için yine de çok da emin olmamak üzere tahminler yürütülebilir. Ancak yakından inceleme ile kalite hemen fark edilecektir.